Program								
DAY 1, Thursday 8th October								
		Registration						
Time	Length (min)	Plenary session						
		Opening Ceremony						
0.00 0.00	20	Welcome from Dr David Hogson, WEVA President						
8:00-8:30	30 min	Mexican Politician or Similar to be determined						
		Dr Manuel Salgado, President of AMMVEE Congress Organizing Committee						
8:30-8:45	15 min	Dr Kate Savage Inducted as the New President of WEVA & Acknowledgement of WEVA Board Members Exiting Board						
8:45-8:55	10 min	Merial Applied Research Award Presented						
8:55-9:35	40 min	Presentation by winner of the Merial Applied Research Award - to Be Announced						
9:35-9:45	10 min	Journal of Equine Veterinary Science (JEVS) Young WEVA Abstract Award Presented						
9:45-10:05	20 min	JEVS Young WEVA Award - Alejandra Ysusi: Evaluation of a Low 4-Point Block in Horses with Experimentally Induced Proximal Suspensory Desmitis						
10:05-10:50	45 min	Coffee Break and Exhibition Hall						
10:50-11:50	60 min	State of the Art - Steve Reed: Cervical Vertebral Stenotic Myelopathy: Diagnosis, Correction, Rehabilation and Beyond. A Case Based Review						
		Moderator: David Hodgson						

Time	Length (min)	Session 1	Length (min)	Session 2	Length (min)	Session 3
		The Foal		Pre-Purchase		The Foot
12:00-12:30	30 min	Monica Aleman: Neurological Examination in Foals	30 min	Harry Werner: The Pre-Purchase Examination: A Successful Approach (Part 1)	30 min	Steve O'Grady: Form and Function of the Equine Foot as it Pertains to Farriery
12:30-13:00	30 min	Nathan Slovis: The Acute Abdomen in the Foal	30 min	Harry Werner: The Pre-Purchase Examination: A Successful Approach (Part 2)	30 min	Steve O'Grady: Therapeutic Approaches for Hoof Cracks and Wall Defects
	٨	10DERATOR: Kate Savage	MODER	ATOR: José Manuel Ramírez Uribe	М	ODERATOR: Gary Norwood
13:00-14:00	60 min			Lunch	-	
		The Foal		The Head		The Foot
14:00-14:30	30 min	Cristobal Navas: Advances in Neonatal Gastrointestinal Ultrasound	30 min	Henry Tremaine: Diagnosting Imaging Techniques of the Head	30 min	Steve O'Grady: Farriery for the Sport Horse
14:30-15:00	30 min	Monica Aleman: Neonatal Maladjustment Syndrome (hypoxia vs non-hypoxia)	30 min	Eric Parente: Diseases of the Sinuses and Nasal Cavity	30 min	Laurie Goodrich: An Optimize Technique of Injecting the Navicular Bursa
15:00-15:15	15 min	Maria Paz Zuniga: How to Manage Meconium Retention in the Foal	30 min	Ruben Anguiano: Surgical Technique to Correct Bilateral Nasal Collapse Caused by Damage to the Dorsal Buccal Branch of the Facial Nerve	30 min	Steve O'Grady: Managing Acute Laminitis - an Overview
15:15- 15.30	15 min	Nathan Slovis: How to Place an Intravenous Catheter in the Foal	15 min	Henry Tremaine: How to Perform Nerve Blocks of the Head	15 min	Turner T et al: Interpreting Navicular Bursography
15:30-16:00	30 min	Tim Greet: Angular Limb and Flexural Deformities in Foals	15 min	Harry Werner: How to Place and Use an Indwelling Sinus Lavage	15 min	Jorge Nieto: How to Apply a Hoof Cast
	М	ODERATOR: Vinzenz Gerber	MODE	RATOR: Joao Brandao Rodrigues	МО	DERATOR: Christopher Riggs
16:00-16:30	30 min Coffee Break and Poster Session					

		The Mare		The Oral Cavity	The Acute Abdomen	
16:30-17:00	30 min	Patrick McCue: Reproductive Evaluation of the Mare	30 min	Mariano Hernadez Gil: Dentistry in Sport and Working Equids: What Makes the Difference	30 min	Nathan Slovis: The Acute Abdomen in the Adult: Go Over Differentials for Colic Signs and Case Presentations
17:00-17:30	30 min	Edward Squires: Hormones in a Broodmare Practice	30 min	Henry Tremaine: Management of Equine Periodontal Disease	30 min	Ramiro Calderon: Use of Prokinetics in Equine Acute Abdomen Syndrome
17:30-17:45	15 min	McLeod GA et al: Reproductive Efficiency of Thoroughbred Mares in Turkey: a Retrospective Study 2006 – 2012	15 min	Guerra S et al: Descriptive Study of Dental Pathologies in 456 Chilean Rodeo Horses Referred for Dental Exam Between 2010 and 2013	15 min	Christopher Riggs: How to Perform a Systematic Examination of the Equine Acute Abdomen
17:45- 18.00	15 min	Patrick McCue: How to Diagnose Bacterial and Fungal Endometritis	15 min	Mariano Hernadez Gil: How to Perform a Quick External/Internal Examination to Rule Out Mouth Problems in Equids	15 min	Di Filippo PA et al: Volumetric and Tensiometric Capacity of Equine Stomach: Contribution to the Study of Colic Syndrome
18:00-18:30	30 min	Patrick McCue: Reproductive Management of the Problem Mare	30 min	Derek Knottenbelt: Orodental Neoplastic Disorders of Horses and Donkeys	30 min	Andreas Klohnen: The Use of Laparoscopy in the Evaluation of Horses with Signs of Acute and Chronic Abdominal Pain
		ATOR: Gabriela Quijano Montoya	MODER	ATOR: José Luis Velázquez Ramírez	М	ODERATOR: Bianca Schwarz
18:45-20:00	80 min			Welcome Cocktail Reception		

	DAY 2, Friday 9th October							
Time	Length (min)	Session 1	Length (min)	Session 2	Length (min)	Session 3		
		Infectious Diseases		The Heart		The Back		
8:00-8:30	30 min	Nathan Slovis: Rhodococcus Equi: How to Screen at the Farm and New Perspectives	30 min	Kate Savage: Cardiac Murmurs	30 min	Jean-Marie Denoix: Ultrasonographic Diagnosis of Back and Pelvis Injuries		
8:30-9:00	30 min	Maria Masri: Equine Infectious Anemia Implications	30 min	Cristobal Navas: The Horse with "Big/Thick Heart": Dehydrated, Endotoxemic or Athlete?	30 min	Philippe Benoit: Rehabilitation of Back Problems		
9:00-9:15	15 min	Slaughter KM et al: Humoral Response of Borrelia Burgdorferi Outer Surface Protein A Vaccine Via the Subcutaneous and Transdermal Route In Horses	15 min	Anne Couroucé-Malblanc: How to Perform an ECG at Rest and During Exercise	15 min	Guerra JA et al: Comparative Study of Morphological Changes in the Proximal Third of the Suspensory Ligament of the Pelvic Limbs With and Without Neuroctomy of the Deep Branch of the Lateral Plantar Nerve		
9:15-9:30	15 min	Nathan Slovis: How to Use Biosecurity Procedures on a Farm	15 min	Kate Savage: How to Perform an Echocardiogram	15 min	Philippe Benoit: How to Inject Sacroiliac and Lombosacral Joint with Ultrasound Guided Technique		
9:30-10:00	30 min	Steve Reed: Equine Herpesvirus 1 Myeloencephalopathy: Dealing with the Disease and with Outbreaks of This Problem	30 min	Cristobal Navas: Advances and Controversies in Exercising Arythmias	30 min	Sue Dyson: What Do We Know About Saddle Fit and Equine Back Pain		
10.00 10.20		MODERATOR: Chris Riggs	M	ODERATOR: David Hodgson Coffee Break and Exhibition Hall	N	ODERATOR: Sergio Salinas		
10:00-10:30	30 min			Conee Break and Exhibition Hall				

		Neurology	Reproduction		Orthopaedics	
10:30-11:00	30 min	Steve Reed: Equine Degenerative Myelopathy: What Do We Know About This Disease and Are There Any Breed Predilictions?	30 min	Patrick McCue: Equine Embryo Transfer	30 min	Kent Carter: The Use of Diagnostic Analgesia in the Lameness Exam
11:00-11:30	30 min	Monica Aleman: Headshacking in Horses	30 min	Juan José Vasquez: Influence of Stallion, Donor and Recipient Mare's Height and Parity in Foal Height from Birth to Three Years Old in an Embryo Transfer Program	30 min	Laurie Goodrich: Joint Therapies: An Update
11:30-11:45	15 min	Steve Reed: How to Perform a Neurological Examination	30 min		15 min	Uprichard KL et al: Correlation of Severity of Equine Lameness Between Horse Owners, the Veterinary Surgeon and a Validated Inertial Sensor Device in a Referral Hospital Setting
11:45-12:00	15 min	Monica Aleman: How to Collect Cerebrospinal Fluid		Edward Squires: Factors Affecting Sperm Output of the Stallion	15 min	Garza-Rodriguez AP et al: Retrospective and Prospective Study of the Incidence and Prevalence of Third Phalanx Fractures in Warmblood Foals and Their Relation With Llameness
12:00-12:30	30 min	Steve Reed: Separating Lameness from Ataxia	30 min	Sandro Barbacini: Frozen Semen Processing and Quality Control	30 min	Marco Pepe: Treatment of Complex Phalangeal Fractures in the Horse
12:30-13:00	30 min	Maria Masri: Neurologic Cases	30 min	Edward Squires: Maximising Fertility of Cooled and Frozen Semen	30 min	Sue Dyson: Is Ossification of the Ungular Cartilages of Any Clinical Significance?
		ODERATOR: Gary Norwood	МО	DERATOR: Maria Paz Zuniga	N	IODERATOR: Harry Werner
13:00-14:00	60 min			Lunch		

		The Respiratory System		The Eye	Nutrition		
14:00-14:30	30 min	Vinzenz Gerber: Relevance of Inflammatory Airway Disease (IAD) and Recurrent Airway Obstruction (RAO) for Performance	30 min	Ann Dwyer: Ophtalmology for Equine Road Warriors Part 1: Anatomy and Examination	30 min	Joe Pagan: Recent Advances in Equine Nutrition	
14:30-15:00	30 min	Ben Buchanan: Treatment of Inflammatory Airway Disease (IAD)	30 min	Ann Dwyer: Ophtalmology for Equine Road Warriors Part 2: Stallside Diagnostng Testing and Imaging	30 min	Siraya Chunekamrai: Nutritional Pathology	
15:00-15:15	15 min	Anne Couroucé-Malblanc: How to Perform a Broncho-Alveolar Lavage (BAL) in the Field	15 min	Bianca Schwarz: How to Place a Subpalpebral Lavage System	15 min	Joe Pagan: How to Perform a Nutrition Evaluation	
15:15-15:30	15 min	Niedzwiedz A et al: Circulating Immune Complexes and Markers of Systemic Inflammation in RAO-Affected Horses	15 min	Ann Dwyer: How to Obtain and Interpret Citology Samples from the Cornea	15 min	Fedtke A et al: Effects of Different Neutraceutic Supplements on the Gastric Mucosa of Weanlings	
15:30-16:00	30 min	Bianca Schwarz: Equine Multinodular Pulmonary Fibrosis	30 min	Ann Dwyer: The Many Faces of Uveitis	30 min	Joe Pagan: Feeding the Performance Horse	
	MODERATOR: Kate Savage			ERATOR: Aytzee Piñón Cabrera	MODERATOR: Mariano Hernandez Gil		
16:00-16:30	30 min	Coffee Break and Poster Session					

	Busi	Business for Equine Practitioners		Emergencies		The Skin		
		Sandro Barbacini:		Louise Southwood: Early		Derek Knottenbelt:		
16:30-17:00	30 min	Why Business and Marketing for	30 min	Assessment and Management of	30 min	Sarcoid - A Universal Problem for		
		Equine Practitioners?		the Emergency Case		Horses and Donkeys		
		Susan Werner: Pricing Strategies		Jorge Nieto:		Bianca Schwarz:		
17:00-17:30	30 min	for Equine Veterinary Services	30 min	Management of Orthopaedic	30 min	Systemic Diseases with Skin		
				Emergencies		Manifestation		
17:30-18:00	30 min	Susan Werner: Building Client Trust in Your Veterinary-Client-Patient Relationship (VCPR) and Delivering Client Perceived Value	30 min	Vinzenz Gerber: Management of Medical Emergencies	30 min	Derek Knottenbelt: Melanoma - What is the Problem?		
		MODERATOR: Tim Greet		MODERATOR: Ravi Reddy I		DERATOR: Siraya Chunekamrai		
18:30 - Late		Dinner						
Night		(Optional Program)						

	DAY 3, Saturday 10th October							
Time	Length (min)	Session 1	Length (min)	Session 2	Length (min)	Session 3		
	١T	ne Musculoskeletal System		Abdominal Surgery	Ge	neral and Internal Medicine		
8:00-8:30	30 min	Jean-Marie Denoix: Ultrasonographic Diagnosis of Muscles Injuries	30 min	Tim Greet: Diagnosis of Surgical Colic	30 min	Kate Savage: Interactive Respiratory Case Presentations		
8:30-9.00	30 min	Laurie Goodrich: Regenerative Medicine: Current Applications of Stem Cell Therapy and Platelet Rich Plasma (PRP)	30 min	Andreas Klohnen: Techniques for Large Colon Resections for Colon Torsion and Repeat Displacement and Aftercare	30 min	Anne Couroucé-Malblanc: Haematology and Biochemestry Variables in Racing and Sport Horses: How It May Help?		
9:00-9:15	15 min	Sue Dyson: How to Perfom Hindlimbs Nerve Blocks in Difficult Horses	15 min	Wiegand J et al: Randomised Controlled Comparison of Flunixin and Firocoxib in Pain Reduction After Colic Surgery	30 min	David Hodgson: Pain Control: a Practitioner		
9:15-9:30	15 min	Contreras L et al: Effect of a Single Intra-Articular Dose of Triamcinolone Acetonide in Young Thoroughbred Horses with Sinovitis Assessed by	15 min	Andreas Klohnen: How to Prevent an Incisional Infection After Colic	15 min	Forst J et al: Blinded, Randomised Placebo- Controlled Cross Over Trial of Metformin in Equine Metabolic Syndrome (EMS)		
9:30- 10.00	30 min	Tim Greet: Management of Osteochondritis Dissecans (OCD) and Bone Cysts	30 min	Louise Southwood: Expectations Following Colic Surgery	15 min	Derek Knottenbelt: How to Diagnose Equine Metabolic Syndrome		
	M	ODERATOR: Harry Werner	МС	DDERATOR: Ruben Anguiano	М	ODERATOR: Monica Aleman		
10:00-10:30	30 min			Coffee Break and Exhibition Hall				

	The Competing Horse		Welfare and Working Equids		General and Internal Medicine	
10:30-11:00	30 min	Eric Parente: Do All Horses Require an Exercising Endoscopic Examination?	30 min	Siraya Chunekamrai: Generating a Collective Action for Equine Welfare	30 min	Ben Buchanan: Evaluating Need for Fluid Therapy
11:00-11:30	30 min	Christopher Riggs: Eliminating Catastrophic Skeletal Failure in the Thoroughbred Flat Racehorse: A Pipedream?	30 min	Mariano Hernandez Gil: Effect of Heath on Health and Welfare of Equids: It's About Environment and Management	30 min	Jorge Lohse Munoz: A Review of Pyrrolizadine Alkaloid Hepatopathy in Horses with Specific Reference to the Disease Easter Island, Chile
11:30-11:45	15 min	Penteado Martins Dias D et al: Effects of Experimental Jugular Thrombophlebitis on Hemodynamics of Horses During Exercise on a	30 min	Derek Knottenbelt:	30 min	David Hodgson:
11:45-12:00	15 min	Sue Dyson: How to Assess Saddle Fit in Sport Horses	30 min	Skin Diseases of Donkeys	50 1111	Parasite Control: What's New?
12:00-12:30	30 min	Philippe Benoit: Physical and Medical Follow-Up of High Level Show Jumpers	30 min	Siraya Chunekamrai: Approach to Equine Welfare Assessment	30 min	Maria Masri: Autologous Therapy Use in Horses
12:30-13:00	30 min	Sue Dyson: Man Versus Machine: How Useful is Objective Assessment of Gait Using Inertial Measurement Units in a Horse Lame in More Than One Limb	30 min	Mariano Hernandez Gil: Causes of Lameness in Working Equids: Any Discrepancy from Sport Horses?		Louise Southwood: Antimicrobials: What Should We Be Using?
		MODERATOR: Alejandro Rodríguez Monterde	RATOR: Anne Couroucé Malblanc			
13:00-14:00	60 min			Lunch		

		Plenary Session						
14:00-16:00	120 min	20 min J. M. Denoix: Live Horse Ultrasonographic Demonstration						
			MODEF	ATOR: Anne Couroucé Malblanc				
16:00-16:30	30 min			Coffee Break and Poster Session				
Time	Length (min)	Session 1	Length (min)	Session 2	Length (min)	Session 3		
		Wounds and Infections	T	ne Gastrointestinal System		Surgery		
16:30-17:00	30 min	Louise Southwood: Lacerations: Hemorrage, Joint Contamination, and Basic Wound Managemement	30 min	Andreas Klohnen: Equine Colic: Gastric Impactions and Gastric Ulcers	30 min	Laurie Goodrich: Arthroscopy of the Stifle (Part 1): The Basics of Femoro-Tibial and Femoro- Patellar Joint Arthroscopy		
17:00-17:15	7:15 30 min	Henry Tremaine: Management of	15 min	Harry Werner: How to Effectively Utilize Gastroscopy in An Ambulatory Practice	30 min	Laurie Goodrich: Arthroscopy of the Stifle (Part 2): Common Problems and How We Surgically Manage Them		
17:15-17:30		Complicated Wounds	15 min	Ben Buchanan: How to Ultrasound a Colic in the Field With Any Ultrasound				
17:30-17:45		Marco Pepe:	15 min	Scicluna C: Detomidine Prolonged Analgesia for Colic in Horses	15 min	Ricardi G et al: Cryptorchidectomy by Traditional Technique: a Case Series of 67 Horses		
17:45-18:00	30 min	min Orthopedic Infection in the Equine Patient	15 min	Ben Buchanan: How to Use Lactate to Evaluate Horses with Colic	15 min	Shaw D: Clinical Outcomes and Race Day Performance Following Epiglottic Entrapment Correction Using Intra Oral Curved Bistoury Hook in Anaesthetized Horses		
18:00-18:30	30 min	Jorge Nieto: Management of Infected Synovial Structures	30 min	Louise Southwood: Recurrent Colic: Is There Anything We Can Do?	30 min	Eric Parente: Complications of Laryngeal Surgery		
	MO	DERATOR: Stephen Blakeway	МО	DERATOR: Elena García Seco	МС	DDERATOR: Ruben Anguiano		

Closing Ceremony – Where Will the Next WEVA Congress Be?